Translator

Tuesday, January 11, 2011

tips orang lame : cara-cara nak melembutkan daging

aku tak tau la ramai ke tak yang tau tips ni.tapi bagi aku ini adelah satu ilmu baru..saje nak share.hehe..meh kite buat style cerita bergambar :-

sebelum proceed ke langkah seterusnya,anda perlu mendapatkan bahan2 yang ada didalam gambar di bawah.
ni bahan2 die : kelapa tua, periuk dan parang.

dah dapat bahan?orait~ skrang anda mesti buntu..nak wat camne la ngan kelapa tua ni.keh3..okeh2,ni cara-cara nak kopek kelapa.haa..ni cara aku.lau orang laen,maybe ade cara lagi senang kot. =)

mule2 buat satu 'marker' line kat buah kelapa tu.ni sebagai starting point la kirenye.

then ambil la jarak dalam seinci,mula cungkil kulit buah kelapa ni.

jika anda berjaya meneruskan xtvt diatas,inilah hasil akhir die.

ni la rupe buah kelapa yang telah kehilangan kulit luarnye.

ni pulak rupe buah kelapa bile sabutnye telah dibersihkan.



seterusnya?kite kena pecahkan kelapa tu.kalo aku kat sini cakap tampung niyor tu.okeh..gambar untuk kelapa ditampung atau dipecahkan x de sebab terlalu brutal..hehe..

sekarang gambar da abes.haa,kelapa yang ditampung tadi,air kelapa tu jangan dibuang.air kelapa tu la yang penting.nampak kan periuk kat gambar pertama tadi?guna la periuk tu untuk mengumpul air kelapa.

sekarang da ada air kelapa.masukkan je la daging yang nak dimasak tu.rebus daging tu dengan air kelapa ni.insyaAllah,empuklah daging tu..dan,rase daging pon bertambah manis.terima kasih tuk air kelapa tadi!hehe..

rumusan die : rebus daging dengan air kelapa.tu je.hehe..saje je nak cerita panjang2..haha..

moge ade yang dapat manfaat..sekian.
wassalam.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...