Translator

Sunday, December 2, 2012

puteri mandi jadi puteri lemas?

alkisah mengidam nak makan sejenis kuih tradisional yang bernama puteri mandi. memang tak pernah lagi jumpa orang jual kat pasar tani atau pasar minggu, melainkan jumpa kat kenduri-kendara sahaja. ataupun yang makcik aku buatkan.

sebagai seorang yang tinggi sifat ketidakbergantungan kepada orang lain (hahahahaha) ataupun bahasa mudahnya, berdikari, aku pun teragak nak buat sendiri kuih ni. secara teorinya, nak buat tak susah. tapi tulah, nama pun teori.

teori resepi puteri mandi aku rasa leh jadi, antara bahan yang diperlukan ialah:


  1. tepung pulut - ni untuk buat puterinya
  2. garam - sikit je, campur dalam air untuk uli tepung pulut.
  3. gula melaka
  4. santan
  5. daun pandan
  6. isi kelapa yang dikukur
cara pembuatan amat mudah :
  1. uli tepung dengan air bergaram. tapi jangan la buat air tu sampai jadi masin. cukuplah sekadar ada rasa garam.
  2. uli sampai boleh bentuk, jangan terlalu cair.
  3. cubit sikit, bulatkan dengan tangan dan tekan di bahagian tengah. ala-ala bentuk sel darah merah.
  4. ulang langkah 3 sampai habis semua tepung yang dah diuli.
  5. bila da siap, jerang air sampai menggelegak kemudian celur tepung yang dah dibentuk tadi.
  6. agak-agak dah 3minit celur, angkat la.
  7. siap da puteri nya.
tepung yang dah dibentuk sebelum dicelur










dalam proses mencelur

okeh, sekarang nak buat kuah sira nya pulak. ada macam-macam versi puteri mandi ni. ada orang buat berkuah, ada yang cuma buat sira sahaja. dalam kes aku ni. aku buat jenis yang berkuah. dan disebabkan takda santan dan kelapa muda kukur, aku gantikan guna susu dutch lady dan juga kelapa laut dalam tin. hahaha. suka hati je ubah.

proses memasak kuahnya


jadi, cara-cara masak? begini :
  1. panaskan air, masukkan gula melaka. masak sehingga gula melaka itu cair seluruhnya.
  2. tambah susu rendah lemak dan juga isi kelapa laut yang dah dipotong kecil.
  3. masak sampai sebati, masukkan jugak sehelai dua daun pandan untuk aroma yang tak tertahankan. hahaha.
  4. siap!
hasilnya? dengan bangga aku kata boleh dimakan. hahahahahahaa. cuma komen aku kepada diri sendiri: 
  • saiz puteri terlalu besar. aku tak ambil kira pulak yang bila dah masuk air, puteri ni jadi kembang.agak muak jugak bila makan puteri yang saiznya sebiji-sebiji tu agak besar.
  • jangan guna susu. tak berlemak langsung. tak ummmpphhhh. tak kaw. tapi masih boleh dimakan. cuma, tulah.. takde kick.
  • isi kelapa laut? boleh tahan, tapi memang takleh lawan dengan isi kelapa kukur.
  • akhir sekali, aku buat kuah banyak sangat. cayaq. cair . rasanya lebih sedap kalau kuahnya pekat sedikit.
nilah hasil akhir kuih puteri mandi versi bujang kurang kasih sayang.. hahahahahaha

kuih puteri mandi


rupa dia tak hensem langsung. sedih aku tengok. hahaha. tapi rasanya leh tahan la. hehe.

sekian. wassalam.

Tuesday, November 20, 2012

converse kuantan

ini sepatutnya entry waktu aku praktikal dulu. haha. lama sungguh jadi draft. alkisahnya meneman kawan berjalan ke East Coast Mall, ECM. waktu ni, tengah station kat kemaman. dah kuantan antara tempat yang terdekat dan menarik, pergi berjalan sini la gamaknya.

kawan nak pergi butik converse, nak beli kasut katanya. last-last apa pun tak beli. aku bab-bab camni memang fail sikit. tapi, bila sampai kat butik tu, cam menarik la pulak. sebab kasut-kasut warna warni ni semacam menarik perhatian. setakat suka je la. tak sampai tahap beli. lagipun ni bukan gaya aku. aku tahap safety boot je la. hahaha. oh btw, gambar kat bawah ni kasut perempuan.

                                                                             deretan kasut di butik converse

kuantan tempat yang menarik. tak sangka pulak kuantan ni besar. lama sungguh dah tak sampai sini. dan sempat la jumpa ex DQ time berjalan sini. kebetulan pulak diorang ada berdekatan.

*rindu pulak nak praktikal balik. haha.

sekian. wassalam.

Sunday, November 18, 2012

rambutan dah masak!

memang tepat masanya aku balik umah minggu ni. kebetul rambutan sedang elok masak ranum. slurppppppp.. layan wa cakap lu. cakap banyak tak guna. jom melantak! hehehe.

rambutan masak ranum!

hasil kutipan rambutan - sikit je baru nih

siap diikat dan bersedia untuk diagih.



best rambutan ni, isinya pejal dan tidak melekat. sesuai dimakan pada waktu santai. nak? seikat rm5. hahaha..

sekian. wassalam.

Wednesday, November 14, 2012

cobalt masked lovebird

anak muda cobalt masked lovebird

Saturday, November 10, 2012

tragedi november. burung merbuk cedera.

balik dari dinner, tiba-tiba kosmet tunggu depan pintu, beritahu ada burung cedera kat depan pintu bilik. tengok gaya macam kena main dek kucing. basah, bulu tercabut-cabut tinggal kulit, pastu ada luka-luka. sian pulak. tapi tak banyak boleh buat, sebab tak tau apa nak buat. hehe.. cuma sapukan minyak gamat je. harapnya sembuh la.

kecik je saiznya. rasanya anak lagi burung ni.

injured zebra dove. burung merbuk yang cedera




rasanya, nama orang putihnya zebra dove. boleh rujuk SINI. link ke wikipedia.

sekian. wassalam.

Sunday, November 4, 2012

bekalan sokongan

dutch lady low fat high calcium milk / susu rendah lemak kalsium tinggi dutch lady
ahad yang bosan. kerja banyak pun, terasa macam takde kerja. pergi tesco, pusing-pusing secukup rasa, akhirnya beli 5 kotak susu. kadang-kadang rasa pelik dengan selera diri sendiri. yang pasti, paling awal lagi 3 minggu baru beli susu lain.

* garu-garu kepala tengok susu banyak-banyak ni. hahaha.

sekian. wassalam.

Monday, October 29, 2012

cockatiel

cockatiel.. ohh cockatiel..

da dekat dua bulan da sepasang cockatiel ada kat rumah, hasil aku melawat 'negara kelantan' pada cuti sem lepas. hehe.. hasil jual 3 ekor lovebirds aku, boleh la dapat sepasang cockatiel ni. satu kelabu, satu lagi pearl. kalau tengok dari gayanya, si kelabu tu dah mula menggesel-gesel si pearl. mula nak mesra lah tu. aku target, mungkin dalam hujung tahun depa ni dah cukup matang untuk membiak.

gambar cockatiel:
cockatiel - tiel

moganya menjadi lah pair ni. :D

* target baru, masked lovebirds. payah betul nak jumpa. mesti harga pun boleh tahan mahal. gambar credit to (Brisbane Lovebirds)

masked lovebirds


sekian. wassalam.

Sunday, October 28, 2012

nak lawan congkak? silap orang lah beb..

hahahahaha.. aku kalau teringat balik pasal main congkak ni, memang terasa nak gelak je. terbayang muka adik-adik aku 'struggle' nak menang ngan abang diorang. ah, memang takkan la. sebab abang ada 'magic hand'. hahaha.

ni gambar kat bawah, baru dua round, dah habis rumah terbakar. tinggal satu je.
congkak - permainan tradisional

boleh tahan kejam aku nih. tapi, kalau main betul-betul jujur, entah boleh menang ke entah tak. hehe..

sekian. wassalam.

Sunday, October 14, 2012

Update : Homestay Di Bandar Indera Mahkota 8

ingat tak dulu aku ada tolong promosikan homestay kawan? rujuk SINI. kali ni nak tolong promosi sekali lagi. hehe.. promosi free je. ;-D

ada berberapa penambahbaikkan yang telah dibuat oleh tuan rumah, iaitu;

1) bilik yang dahulunya ada dua katil single telah diganti dengan satu katil bersaiz "ratu". kehkeh 
2) bilik yang dahulunya ada satu katil single telah ditambah satu lagi katil single. 
3) ada satu katil single extra yang disimpan dibawah tangga.

dan satu lagi.. kawasan Indera Mahkota tu, satu Mackers (kat Sydney aritu, orang sana panggil McDonalds sebagai Mackers) telah dibuka. jadinya, terasa nak makan McDonalds? kena sewalah homestay ini.. hahaha.

disertakan dibawah adalah peta dimana terletaknya Bandar Indera Mahkota 8.
Lokasi Bandar Indera Mahkota 8, Kuantan Pahang.
aku dah sampai dah kat homestay ni. besar, luas dan selesa. caj sewa sehari yang dikenakan pun aku rasa boleh tahan murah. tapi kalau pandai pancing ayat, bertambah-tambah murah la jadinya. hehehe.

singgah di Kuantan tapi takda tempat nak tinggal? silalah roger tuan rumah :




sekian. wassalam.

Friday, October 12, 2012

pisang!

benefits of banana


antara manfaat dan khasiat pisang. ataupun orang kampung aku panggil banana. ha, apa lagi? mari makan pisang kawan-kawan! jangan dok makan jajan ataupun makanan segera.

teringat waktu aktif silat olahraga dulu, pisang dan air mineral adalah solusi termudah bila timbang tak cukup berat. makan pisang banyak-banyak sampai berat naik. hahaha.. aku pun pelik, tapi coach suruh makan. aku ikutkan jelah.

*sebenarnya tak pernah ambil kisah sangat fasal khasiat makanan. asalkan sedap, telan je. syukur lah aku memang tak berapa suka jajan-jajan ni.

sekian. wassalam.

Thursday, October 11, 2012

bila bosan tahap tertinggi

alkisah housemate semua takde, hilang entah ke mana. bagusnya diorang ni hilang camtu je. tau-tau aku dah tinggal sorang. bosan tahap gaban membuatkan aku tiba-tiba terasa nak handfeed burung.

lovebird? payah nak dapat. mahal pun boleh tahan. jadi solusi yang termudah, aku cari budgie. murah dan mudah didapati. hehehe.

layan gambar sepam:

budgie

burung budgie

burung budgie - selepas handfeed
sengaja je melayan kebosanan diri. tapi, bila dah ambil budgie ni, terasa nak handfeed lovebird balik.. haih.. nafsu.. hahaha

p/s : kat rumah tuan budgie ni, ada jual silver bantam.. cantiknya. memang teringin lama dah kat silver bantam  ni. tak dapat-dapat lagi.

sekian. wassalam.

Tuesday, October 9, 2012

apa yang tinggal

untuk pengetahuan sekalian, aku dah pun menjalankan aktiviti penghapusan etnik kat reban aku. dah lama jugak la sebenarnya cuma aku yang taknak update kat sini. sibuk la katakan. aku terasa sejak aku mula praktikal (oct 2011 - may 2012) aku dah tak berapa nak ada masa untuk ayam memandangkan jarang-jarang aku balik.  jadinya, depa pun agak kurang kasih dan sayang daripada aku. hehe.

sekarang yang ada cuma silkie (ayam selasih sutera) betina dua ekor, seekor pejantan bulu balik, dan berberapa ekor ayam kampung.

ayam selasih sutera + ayam bulu balik
tapi taklah bermakna aku dah pencen dalam bidang per-ayam-an ni. sekarang reban aku berada dalam fasa berehat. masa yang ada ni cadangannya nak baiki mana yang rosak dan sedia untuk kemasukan baru. nanti dah graduasi (insyaAllah jan 2013) kita bergasak balik ye. hahaha

sekian. wassalam.

good news

sebenarnya dekat rumah dah takde lovebird da. untuk sebab-sebab tertentu, semua dah tolak kat orang lain termasuklah si Mat dan Leya. walaupun diorang semua dah ada kat tangan orang lain, tapi aku update la ngan cerita diorang.

alhamdulillah si Mat dan Leya da mula bertelur balik kat rumah owner baru. syukur jugak si janda cream aku tu pun dah bertelur dengan lelaki baru, orang terengganu. kalau difikirkan, lama jugak dia ni menjanda. dekat setengah tahun jugak. hehe. ni gambar depa :

si janda bersama suami baru

Mat n Leya kat tempat baru
tak bermakna bila aku jual diorang ni maksudnya aku dah malas nak bela burung. semangat masih ada. tapi komitmen kurang. insyaAllah lepas graduasi nanti aku mula balik. :D

sekian. wassalam.

Wednesday, October 3, 2012

damai yang ku cari

penatnya buat programming. rasanya macam aku sorang je budak engineering yang jadikan programming sebagai projek tahun akhir. lone ranger beb. haha..

mak pesan, kalau lama-lama tatap komputer tu, alih la pandangan tu tengok dedaun hijau. rehat sebentar. kot lama-lama sakit mata tu nanti. jadi, aku dengan bijaknya (kihkihkih) menukarkan background wallpaper aku kepada gambar dedaun. asal ada hijau tu layan la kan? :-P



*semoga wallpaper baru menambahkan semangat nak buat projek!
sekian. wassalam.

Saturday, September 29, 2012

tarik nafassssss

uiyo, lama sungguh tak menjengah ke sini. sejak dua menjak masuk ke era tahun akhir, masa tu rasa tak cukup je. walaupun selalunya duduk melepet atas katil. hahaha. 

banyak sangat nak kemaskini. sungguh banyak. gamaknya satu entry baru setiap hari sampai tahun depan pun tak pasti habis apa yang ada dalam kepala ni. hehe. cerita-cerita waktu praktikal dulu (Oktober 11 - May 12) tak masuk lagi. semua da bertimbun-timbun. lama-lama jadi malas. oh tidak.

update mudah kali ni. hanya perlu rujuk kepada gambar di bawah : 
Coogee Beach

Sydney Opera House
disebabkan muka ini tidak fotogenik apatah lagi fotogedik, aku mewakilkan kasutku yang hensem untuk bergambar.. hahaha.

cerita panjang nanti ye. :D

*semester terakhir, sungguhku tak sabar-sabar nak habiskan, pastu kahwin. hahaha

sekian. wassalam.

Saturday, September 8, 2012

Serval Kitten For Sale

Ni aku nak promosi satu benda lagi. Oleh kerana menarik sangat, aku takleh tahan tuk kongsi kat sini. hehe..

anak kucing serval , harga rm35000. yes. 35K. murah kan? ini gambar induknye. kucing ini berasal dari benua africa,  import dari luar, macam harimau bintang :


Adult Serval Cat

quoted from Pasar Burung Malaysia LINK :

Yang Berminat dengan Baby Serval Cat..umur 4 week..Harga RM35,000 + Lesen + Penghantaran....Skrg Baby masih menyusu 5 kali sehari....berminat boleh Call or PM...0195445135
serval kitten

So macam mana? ada minat? kalau jadi beli penghantaran percuma. lesen pon ada. tinggal bayar je. masyaAllah, cantik memang cantik. tapiii, harganya leh angkat ER-6 sebijik. siapa yang berminat leh la contact no yang tertera di atas. rasanya orang terlebih kaya, ataupun zoo je yang akan beli ni. aku? hihi.. tak dapek jep.

sekian. wassalam.

Friday, September 7, 2012

Promosi Puyuh

da lama tak post benda kat sini. abang final year ni sibuk sikit. haha. baiklah, merujuk kepada tajuk entry ni, aku sengaja nak tolong promosikan produk puyuh seorang sahabat ni, seorang pengusaha ternakan puyuh bumiputera.

Khairul Azwan Bin Abdul Razak.
No Tel : 013 - 6037 650
FB : Khairul Azwan Abdul Razak
Blog : AZWAN AGRO ENTERPRISE

beliau mengusahakan ternakan puyuh dalam kapasiti yang besar, makanya bekalan daging puyuh, anak puyuh atau telur puyuh sentiasa ada sedia untuk jualan. bukan setakat itu, jikalau sesiapa ingin mendapatkan baja najis puyuh pun bolehlah menghubungi beliau. di atas aku da sertakan link untuk facebook dan juga blog beliau. untuk maklumat lanjut, sila la rujuk di sana. :)

ini aku copy post terbaru dari blog beliau :

Salam mesra buat semua....buat masa ini kapasiti pengeluaran telur puyuh di reban saya telah meningkat hingga kira2 1400 biji sehari...jadi kepada sesiapa yg berminat utk menggunakan telur puyuh samada kegunaan sendiri mahupun berniaga, anda adalah amat dialu2kan...untuk mereka yg membeli secara borong, harga menarik menanti anda.

terima kasih.

suka suki je aku promot brader ni. dari takde post ape-ape, baik aku tolong promosi. mudah-mudahan murah rezeki die.

* kot-kot brader Azwan bace post ni, harapnya tak kisah lah ye aku share butiran die ni. promosi percuma ni bang, keh keh keh.

sekian. wassalam.

Saturday, August 11, 2012

Salam Ramadhan

hehe.. lambat sangat ke nak ngucap salam ramadhan ni? asalkan masih belum berlalu bulan mulia ni, boleh je kannn..

“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan keatas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa.”
( Al-Baqarah : 183 )

ramadhan yang paling sibuk dalam sejarah hidup. harapnya boleh beraya dengan tenang.

sekian, wassalam.

Monday, August 6, 2012

PENGUMUMAN: Penarikan Balik Larangan Sementara Menangkap Burung-Burung Liar

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Semenanjung Malaysia ingin memaklumkan bahawa YB Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar telah bersetuju agar Jabatan menarik balik larangan sementara menangkap burung-burung liar yang dikuatkuasakan sejak 18 Februari 2004 berkuatkuasa serta merta. Perintah ini dibuat mengikut Seksyen 7 Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 [Akta 716] iaitu Kuasa Ketua Pengarah untuk mengeluarkan perintah.

Lesen-lesen yang terlibat adalah seperti berikut:
a. KPM 17A – Lesen burung buruan
b. KPM 18A- Lesen burung liar lain yang diperlindungi
c. KPM 22A- Lesen tangkap Murai Batu dan Mata Putih
d. KPM 24A- Lesen Untuk Menempatkan atau Mengurung Binatang-binatang Yang Diperlindungi atau Burung-burung liar Yang Diperlindungi

Orang awam yang berminat untuk memohon lesen di atas bolehlah menghubungi pejabat PERHILITAN yang terdekat untuk mendapatkan maklumat lanjut. 

Sekian. Wassalam.

Thursday, August 2, 2012

Smile


rajin-rajin la senyum. senyum bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri.

Sunday, July 15, 2012

cerita minggu lepas

gua sibuk. sibuk dengan hal-hal abang tahun akhir. sekarang ni semua terkejar-kejar. nak lepak-lepak pun hati tak tenang. hoho.. sebab tu aku jarang update dah sekarang. alasan boleh terima kan? haha

orang kata rezeki ayam nampak di kaki, rezeki manusia siapa yang tahu. rezeki ayam kena sembelih, rezeki manusia makan ayam.

alkisah balik umah atuk, dibaginya ayam dua ekor. long story short :

gua sembelih, bersihkan semua.



pastu gua jampi menjelma jadi ayam panggang! :D




p/s: aku rasa setengah ekor ni aku makan sorang je. haha

sekian. wassalam.

Monday, June 25, 2012

bunga cengkih

ada kat umah pokok cengkih nan sebatang. walaupun sebatang, tapi hasil dia boleh tahan. kiranya memang sampai sekarang tak pernah lagi pergi kedai mencari bunga cengkih. bahkan ada gak lebihan, biasanya saudara mara yang datang dapat la sikit. pancit gak la aku duk memanjat kutip bunga cengkih nih. nak kena pakai tangga bagai. sebabnya bunga cengkih ni ada kat hujung-hujung dahan. kat belah pucuk-pucuk atas. pffttt.

jadi, langkah-langkah nak memproses bunga cengkih :

1) bunga cengkih yang dah dipetik diratakan atas talam / loyang / dulang untuk dijemur.
2) satu peringatan, proses menjemur bunga cengkih mesti dilakukan sampai bunga cengkih tu betul-betul kering. barulah sesuai untuk disimpan.
3) kalau tak cukup kering, sila jemur semula. potensi bunga cengkih tu nak rosak / berkulat / busuk adalah tinggi. =)

Bunga dan buah cengkih yang baru dipetik

jemur bunga cengkih. yang dah kering dan yang baru

sedikit informasi dari pak wiki :

Cengkih (bahasa Inggeris: Clove, nama saintifik: Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica) merupakan sejenis tumbuhan yang bunganya digunakan sebagai rempah sejak zaman dahulu lagi. Ia terdapat dengan banyaknya di Zanzibar, Madagascar dan Indonesia. Rempah cengkih merupakan kuntum bunga pokok cengkih yang dikeringkan. Pokok yang berasal dari Maluku, Indonesia ini turut ditanam di Madagascar, Zanzibar, India dan Sri Lanka.

Pokok cengkih merupakan sejenis tumbuhan malar hijau yang wangi dan tumbuh setinggi 8 - 12m. Daun-daunnya berkeadaan lelembing dan bergagang pendek. Bunga-bunganya terhasil pada setiap hujung ranting. Kudup-kudup bunga dipetik sebelum ia sempat mengembang menjadi bunga.

Pokok cengkih ditanam sepanjang tahun dan boleh tumbuh dengan ketinggian 10-20 m, mempunyai daun berbentuk lonjong yang berbunga pada pucuk-pucuknya. Kuntum bunga pada awalnya berwarna hijau, dan bertukar merah apabila sudah mekar. Pada waktu ini, cengkih sedia dikutip jika sudah mencapai panjang 1.5-2 cm.

semoga bermanfaat. =D

p/s : ade jugak pokok kulit kayu manis. nanti aku share pasal eh.

sekian. wassalam.

Tuesday, June 19, 2012

sekali sekala beringat

Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.



Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).



Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.



Jangan keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.




Jangan
biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa..



Jangan
menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.



Jangan ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah.



Jangan mengumpat sesama rakan
taulan. Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.



Jangan lupa bergantung kepada ALLAH
dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula..



Jangan
bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.



Jangan
banyak ketawa. Nanti mati jiwa.


Jangan
biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan
menghilangkan kasih orang kepada kita.



Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.



Jangan
terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di
sana lebih lama dan kekal selamanya.


Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita.



ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.



Wasalam



'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'
(Sabda Rasulullah SAW)


'Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.'

Tuesday, April 24, 2012

fuh kiri, fuh kanan

Leya dah pun mula bertelur. diharapkan menjadi lah ye. kalau takde aral, ada rezeki, dalam tengah bulan depan menetas lah telur die ni.

satu biji baru.

Leya yang sedang mengeram
dua tiga hari ni, Leya garang tak hengat. aku tambah makanan pon kena gigit. aku rasa Si Matt pon takut duk ngan Leya ni. nak keluar je keje eh. ni ada video si Matt, tak senang duduk langsung.

video


doakan ye, insyaAllah menetas. =D

sekian, wassalam.

Friday, April 20, 2012

makan lagi~

semalam layan western food, harini layan makanan tradisi pulak. destinasi harini adalah restoran rebung, milik chef ismail & sheikh muszaphar. sebabkan orang yang belanja, barulah aku sampai ke sini. harga makanan yang boleh laa.. agak berpatutan, tapi disebabkan status "trainee", aku consider tempat ni tempat yang mewah. haha.

gambar ada, tapi tak menggambarkan sangat suasana restoran tu. aku amek bahagian tepi je. masa makan tak dan nak snap sebab.. yelahh.. ngah makan kan. =P

maafkan hamba, kamera cap ayam je yang ada. gambar :

bahagian utama dia di sebelah kiri lagi

kawasan makan utama die belakang pokok-pokok buluh tu

gambar super jelas. keh3
sepatutnya aku amek gambar pintu masuk utama. barulah nampak cam restoran. hihi..

makanan yang ada dah okay dah, cukup lah rasa. cume, bagi aku, kalau ada lagi banyak jenis lauk pauk baru lah mantap. bagi sesapa yang pernah layan restoran nelayan kat seremban, mungkin terasa restoran rebung ni kureng sket. cuma, suasana sekitar dia yang menarik. suka hati aku komen macam-macam. haha.

sekian. wassalam.

last day of internship

hari last, pau HR makan mahal-mahal.. kui kui kui..

Braised Beef + Strawberry Sparkle

Apple Banana Crumble + Ice Cream
*tak kira lah makan mahal mana pun, sedap mana pun, dua tiga jam lepas tu lapar balik. hehe.

sekian. wassalam.

Thursday, April 19, 2012

Macaw Nan Hilang

Dari Group FB : 



S.O.S......MACAW ALERT!!!!

PERHATIAN KEPADA PENDUDUK KAWASAN SEKITAR DAMANSARA DAN SUBANG

SESIAPA ADA TERJUMPA ATAU TERNAMPAK MACAW SEPERTI GAMBAR DI ATAS, SILA BERHUBUNG DENGAN Bro Nazri Elias (013 2452525) 

Keterangan lanjut :
Nama burung : Baby Blue
Status : Macaw ini masih diberi makan suap (handfeed)
Waktu kejadian : lebih kurang 7pm (18/4/2012)

 *kepada sesiapa yang menjumpai burung ni, silalah roger brader Nazri Elias tu ye. mahal boh burung ni.

sekian. wassalam.

Tuesday, April 17, 2012

makan makan makan!

tabur hampas kelapa, ramai la yang datang makan-makan. =D

layan gambar je ea :
makang makang

makang makang

sekian, wassalam.

Sunday, April 15, 2012

Pengorbanan Seorang Ibu

Assalamualaikum,

Saya ada terbaca kisah ini di salah satu blog sahabat saya. Mengalir air mata saya. Saya rasa ia satu perkongsian yang amat baik oleh Pn Jamilah yang melalui pengalaman terindah dalam hidup beliau.

Kepada kita yang masih punyai Ibu bapa juga kita sebagai ibu bapa kepada anak2 kita..berbuat baik lah kepada kedua ibu bapa kita sebagai suruhan Nabi SAW dan Nas Al Quran ;

Maksudnya:Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan). (Luqman:14)

Maksudnya:Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Daku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. Kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan. (al-Ankabut:8)

Daripada Abdullah bin Amr bin al-Ash, baginda bersabda: Keredhaan Allah bergantung kepada keredhaan kedua ibubapa, dan kemurkaan Allah tergantung pada kemurkaan kedua ibubapa (Hadits riwayat at-Tirmidzi)

KISAHNYA BERMULA DI SINI

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terakhir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang ‘buncit’.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskan air buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya. “Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir,” begitulah kata mak pada abah. Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga, biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.

“Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!” Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka. Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang. Mak bisikkan: “Abang tunggu mak di syurga ya!”

Akhirnya, wajah abang ‘ditutup’. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan. Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana. Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang.

Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak. Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: “Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?” Itulah soalan mereka.

Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?

Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu. Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang. Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.

Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.

Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.

Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.

Januari 2011- Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak, sudah ‘reput’. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.

26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, “Nak kek lori sampah!”

Hah Hah.. Tergelak mak. Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah. Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta. Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.

Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.

7 Mac 2011- Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang. Mak bawa abang ke IJN, rumah ‘kedua’ abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi. Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, “Macam mana dengan abang?“ Mak jawab:“InsyaAllah, abang akan sihat!” Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahu mereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.

Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.

13 Mac 2011- Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.

Di rumah, setiap hari mak akan tanya: “Abang nak apa hari ni?” Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: “Mak, abang nak naik kereta bomba!” Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya, “Pergi mana?” Mak jawab: “Balai bomba!”

Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala. Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: “Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk ‘pergi’! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!”

Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus dicapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu. Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi: “Abang nak apa?” Abang jawab: “Abang nak naik lori sampah!” Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.“Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?” Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.

Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sanggup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya. Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.

Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak pergi, semuanya mak tunaikan!

Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam abang teringin nak makan. Murtabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikan walaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!

Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan. Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!

27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaring sambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.“Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!”Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.

5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang. “Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!”Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura, doktor yang sinonim merawat abang datang melawat. Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilan tak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.

7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini. Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini. Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sangka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.

Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.

8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaring merenung kek itu. Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.

Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil. Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: “Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi. “Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!”

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia ini.

9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas. Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu.

Pukul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai. Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.
“Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!” Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak. “Abang, tu tengok kat luar tu? nampak tak sinar matahari tu? Cantikkan?” Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.

Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap. “Abang ngantuk!” Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak. Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang. “Bang, jom naik. Abang nak ‘tidur’! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja.” Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba! Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: “Makkk..sakit perut..!” Dan abang terus memanggil: “Makkkkk!”. Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.

“Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!” Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalam mata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

“Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!”

Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.

Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya. Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

“Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!“ Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas…

Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah… Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: “Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang… tunggu mak di sana ya! Di syurga!”

Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis?

Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.

Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.

Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.

Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.

Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi ‘kaya’ dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.

Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi. Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang ta[i… mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.

Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan ‘mati’ apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidak lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).

Semoga kisah ini memberi pengajaran kepada kita. Lakukan yang terbaik.

1) Balaslah segala jasa kedua ibu bapa kita selagi mereka masih ada. Jika mereka sudah tiada, doakan kepada mereka setiap kali selepas solat. Minta diampunkan segala dosa mereka.

2) Jagalah anak anak kita sebaiknya. Lakukan yang terbaik untuk mereka di dunia dan di akhirat.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

*kisah ini disalin dari blog seorang sahabat Maria Firdaus . moga menjadi bacaan bermanfaat. =D


sekian, wassalam.

Saturday, April 14, 2012

minum petang!

balik dari HKL harini, singgah umah mak teh di taman panchor jaya. perkena teh o panas ngan kuih muih tradisional... perghhhh.. masyukk

dah lama tak perkena kuih muih tradisional ni. sebab selalunya, bila jalan sendiri, tengok orang jual-jual tu, macam takde keinginan pulak nak membeli. tapi, bila da siap dihidang, siap ngan air semua. sempat la snap, tapi itu pun karipap da nak abes. hehe..

kuih muih yang ada :
1) kuih keria - macam donat, bezanya kuih keria ni dibuat dalam saiz yang lebih kecil dan dibuat  dari keledek yang dihancurkan.
2) kuih apam - biasa lah kuih ni. nak terangkan apa taktau.. hehe.. tapi, kalau nak kuih apam ni tahan lama, pastikan ia tak dicampurkan dengan kelapa terlebih dahulu kalau plan nak makan lambat.
3) kuh karipap - biasanya intinya kari kentang + ayam atau daging. ada juga yang gunakan sardin sebagai intinya. semua pon sedap. =D

Kuih muih

selain dari alas perut, minum petang pon leh jadi medium untuk merapatkan silaturrahim. borak-borak ngan makcik, usha-usha anak dara die ke.. keh keh keh..

sekian. wassalam.

Friday, April 13, 2012

bersosial bersama

kat rumah aku tu, ada ayam dan ada burung. tapi boleh dikatakan yang diorang ni tak pun bergaul antara satu sama lain.sebabnya sekor duduk kat reban dan lagi sekor duduk kat sangkar. ape jadi kalau kita perkenalkan dua spesis yang berbeza?

ni lah hasil eksperimen :

1) letak Matt kat atas ayam ni. reaksi die bersahaja. macam takde pape. owh, untuk pengetahuan, ayam yang ni jinak.

Matt cuba bermesra

jenjalan atas badan ayam ni
 2) bila da nampak ayam ni macam relax je, Matt pun dah selesa, saja nak try letak diorang kat bawah.
turunkan pelan-pelan
 3) jejak je kaki kat bawah, terus si ayam ni mencanak lari. haha.. selagi Matt ada situ, die taknak datang dekat.
cabuuutttt
kesimpulannya, perkenalan yang singkat susah nak mengatup hubungan yang erat. rasanya, kalau depa dua ni dari kecik sesame, okeh je kot. kan?

sekian. wassalam.

ayam-ayaman

nak kata popularnya ayam ni, sampai ada lagu khas untuk dia. hehe.. mungkin ada diantara korang yang pernah dengar lagu ayam, dinyanyikan oleh jalil hamid. liriknya seperti di bawah :

ayam bermacam ayam
ada ayam kampung ayam hutan ayam siam
ayam turki ayam belanda
macam-macam perihal ayam
hangat-hangat tahi ayam,
sabung ayam nasi ayam telor ayam


ayam hutan boleh terebang
ayam kampung dalamlah reban
ayam bandar di dalam pasar
kadang-kadang ada harga naik harga turun harga

korus:
ibu si ibu ayam
telor sebiji riuh sekampung
hooo...oh ibu ayam
telor dieram anak sereban
kata bidalan berkaki ayam
kalau makan ajak-ajak ayam
kalau nak tidur tidur-tidur ayam
kalau tak nampak itu rabun ayam

makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yam..
makan tonking ayam nanti mulut tak reti diam
makan kaki ayam kais pagi makan malam
makan cakar ayam sakit gigi siang malam

(ulang korus)

makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yam..
makan tonking ayam nanti mulut tak reti diam
makan kepak ayam paha ayam dada ayam
satu tak boleh jangan makan bulu ayam

makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng yam..
makan tonking ayam nanti mulut tak reti diam
makan kepak ayam paha ayam dada ayam
satu tak boleh makan jangan makan tahi ayam
_______________________________________________________________________

oleh kerana adik aku bergiat dalam bidang fotografi ni, ada la aku mintak dia tuk ambilkan gambar ayam-ayam di reban. layannnn :

pejantan ayam katik

jaga reban, ayam api-api

pejantan ayam kapan

jaga reban melepak atas atap

induk ayam hutan (belakang) dan dara ayam kampung (depan)

cantik gambar ni kalau dibanding ngan gambar-gambar aku amek. hehe.. al maklum, fon 2mp je bro.

sekian. wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...