Translator

Thursday, March 31, 2011

sunbathing time~

petang tadi cuaca cam panas gak la. da dekat pukul 6 pon matahari masih memancar dengan terik. sebelum aku pegi maen takraw, aku bukak langsir biar ayam selasih sutera aku ni berjemur. harap-harapnye segar la sikit diorang dapat cahaya matahari. hehe..






p/s : mintak maaf la asek cite sal silkie ni je.. da ini yang dekat..hehe. mungkin dalam minggu depan aku balik kot. aku akan update sal yang laen2 plak. =)

sekian. wassalam.

Wednesday, March 30, 2011

silkie vs mealworm

hola silkies.. your dessert is served, please enjoy your meal. =)
p/s : viewer discretion is advised.. hehe.

video


sekian. wassalam.

oooppsss...

keluar kejap pagi tadi, nawaitu asal nak pegi beli spring kat Falim. spring dah dapat, alang-alang otw balik ada dua tiga petshop, saje je la singgah-singgah. sampai kat Batu Gajah, tibe-tibe teringat kat sorang brader ni, die bela silkie, belanda, api-api, puyuh pon ade.. saje-saje la contact, ne tau ade barang baek..hehe.. long story short... :

ayam selasih sutera hitam / black silkie




 satu lagi, pada aku la, bile membeli silkie ni, satu perkara yang aku titikberatkan ialah bilangan jari dan saiz silkie tu. mesti jarinya lima dan saiznya bukan saiz besar. senang kata bersaiz bantam. kenapa jari lima?kenapa saiz bantam? haa.. jari lima tuk mengekalkan ke-ori-an die. tapi sepertimana yang kita tahu, ciri berjari lima, bulu halus ni adalah ciri resesif (recessive), maksudnya, bile ayam yang mempunyai ciri yang sama akan menghasilkan keturunan berciri yang sama. kalau kacuk dengan ayam biasa, peratusan tuk menjadi tu kurang. kan gen resesif ni kalah ngan gen dominan. leh rujuk : wiki answers . kena la jaga baka. =). nak tahu lebih lanjut, sila la google ea. yang pasal saiz plak, saje je..hehe.. cantik sikit yang besaiz kecik. name pon nak wat pet.bukan nak makan.
pastikan bile beli silkie, jari die ade lima
 orait..usha le gambar depa dalam sangkar. mula-mula cam menggelabah gak yang putih tu, tapi sekarang dah okeh dah. dah berkenalan la tu. hehe..

mula-mula masuk, si putih ni takut tengok yang hitam


owh ye, kat petshop tadi, ada sesuatu yang menarik perhatian aku.. sesaje beli, satu scoop singgit, campur ngan aiskrim sedap ni..haha..:

mealworm - sesaje nak bagi..syok gak tengok depa berebut makan ulat nih

sekian.wassalam.

Monday, March 28, 2011

arnab-arnab

mari lihat arnab-arnab aku. depa ni suma dok sekali.anak-anak + induk jantan + induk betina. alhamdulillah si jantan tak mengasari si anak-anak.asalnya dah asingkan jantan ni kat reban sebelah. apakan daya,dinding nye diperbuat dari buluh, agaknya tak tahan tengok si betina, digigitnye dinding dan meloloskan diri ke kawasan betina + anak-anak.leh usha kat gambar :
4 dari 8 anak arnab.

lagi anak-anak arnab

cuba tengok, habis dinding tu dikerjakan

yang coklat tu dah ade tuan die..
anak-anak arnab ni akan genap 5 minggu esok. alhamdulillah, dari 8 yang lahir, semua hidup sihat walafiat. untuk si ibu dan bapak arnab ni. aku tak control "perkahwinan" diorang. so mungkin si betina ni dah bunting balik, mungkin tak. kalo ye da bunting, insyaAllah dalam awal-awal bulan april ni beranak la si betina tu lagi. tunggu je,ade rezki, adela.. =)

p/s : sapa-sapa yang berminat nak memiliki anak arnab kampung ni, leh la roger. dalam tiga minggu lagi akan di letgo~

sekian.wassalam.

ayam belanda

sesaje nak update sal ayam belanda kat umah.
 
si jantan dan betina

ayam belanda mengeram
ni die ngan ayam api-api nye keje.orang bagi tempat mengeram,nak atas tanah jugak.cube perhati,yang kecik sikit tu telur ayam api-api.

telur ayam belanda + telur ayam mutiara
sekian. wassalam.

mari buat sangkar express~!

al-kerana kesiankan silkie-silkie ku dok seminggu dalam kotak maggi, hari ni aku upgrade umah diorang... haa.. pakai wire mesh.alaa... jaring dawai tu. wat ala kadar jek. ala kadar pon, amek dua jam gak la nak siap. hehe.. ni spesifikasi sangkar ni :

- ukuran : 1.5" x 1.5" x 1.5".
- cantum guna 'cable tie'.

kos tuk sangkar yang simple nih :

- wire mesh (jaring dawai) : 2meter x rm5.50 = rm11.00
- cable tie : 1bungkus x rm2.00 = rm2.00
- jumlah : rm13.00

bahan laen seperti gunting atau playar tuk potong jaring dawai dah sedia ada. kalo anda takde, sile la beli.pinjam jiran pon bollleehh.. hehe..

cara wat sangkar ni leh diapply penggunaan die untuk macam-macam, nak guna bela burung ke, ayam ke, arnab pon boleh. cuma nak kena guna jaring dawai yang betul la. maksud yang betul tu, ketebalan jaring dawai yang digunapakai. takkan nak guna tuk arnab, pakai jaring dawai yang halus kan? meh usha proses pembuatan sangkar nih :

dipotong dan dibentuk

menggunakan gunting besi

buang lebihan-lebihan yang tajam

sambung dengan 'cable tie'

bahagian lantai ditinggikan - supaya ade ruang najis jatuh

jarak ikat dengan 'cable tie' bia sepadan  - biar kuat

silkie - ayam selasih sutera - kat sangkar baru

melawat kawasan

ada tingkat dua tu.. jangan maen2.

makan je keja hangpa.

dalam kotak merah - kunci buatan sendiri

dok makan saja~

guna plastik beras sebagai alas - mudah dicuci,boleh guna semula

'cable tie' sebagai 'hinge' untuk pintu

sukanya depa duk dalam umah baru

mentol masih diletak, in case diorang sejuk - almaklum,bulu tak penuh lagi


leh la kalau nak tambah ranting-ranting tempat bertenggek pon okeh.style sket~hehe.. jadi, senang kan? hehe.. leh la wat jadi sangkar express. nak wat jadi sangkar permanent terus pon boleh. ikut la selera dan citarasa masing-masing. =)

sekian. wassalam.

Sunday, March 27, 2011

wake up sleepy head


da tengah hari weyh..nak tdo sampai bile?

Saturday, March 26, 2011

=)

i hope you are the yellow one. =)



sekian.wassalam.

Friday, March 25, 2011

incubator penuh

incubator sudah penuh. tak ade ruang tuk masukkan telur. dapat pulak sekarang musim ayam belanda dengan ayam api-api ni dok bertelur. ayam kampung toksah cakap la.bertelur sepanjang tahun.nampaknye aku tersalah bajet la.sebab ingatkan incubator yang ade tu da leh tampung telur-telur yang dihasil kat reban aku. salah percaturan la kirenye ni.tak bajet plak yang telur ayam belanda besar.hehe..

kenapa risau?sebab taknak le telur yang berbenih tu terbazir camtu je.lagipon,kalo dapat eramkan,ade jugak yang akan menetas.leh la jual ke ape wat tampung balik kos jaga depa ni.so ingatnye, balik pas ni nak setup satu incubator yang besar sikit dari yang ada sekarang.target buat tuk kapasiti 100++.mintaknye,siap yang itu,xde la isu takde ruang tuk eramkan telur.


tapi..kalo ade yang bak sponsor yang kat gambar bawah ni ke..layan je..hehe..


sekian.wassalam.

bila otak sudah tepu..

aaargh..esok test MSO ( manufacturing systems and operations )..yang masuk tak banyak pon,4 bab je.tapi lecture slides ade 348 pages.nice uh?hehe..bile time otak da tepu ni,kena cari distractions..time-time camni la pets sangat membantu..sort of mind therapy la.hehe..jom maen ngan anak silkie nih. ade video~  =) :-

macam garuda pon ade
video

video dok bagi budak-budak ni makan kat tangan..

p/s : sape kate bela pets xde pekdah?meh sini luku sket pale tuh..haha

sekian.wassalam.

Tuesday, March 22, 2011

some of them..

woha! this will be my first entry in English..forgive my formal sentence.i'll try to write more casually next time.hehe..still in learning stage.

these are my baby rabbits.4 of total 8..exactly 4 weeks old today.obviously they show tremendous increase in cuteness level...hehe..i'm planning to keep 4 of them,the other 4 will be put on sale.they will be available in few weeks more.i'll let you guys know~

the one with fluffy fur

the one with striped face

same color with her momma

the chubby one

thats all.wassalam.

Sunday, March 20, 2011

for sale : untuk dijual

aku ade enam ekor anak ayam katik tuk di let-go kan..umur seminggu. sesapa yang berminat leh la mai amek area batu kikir,negeri sembilan. call adik aku,sebab die ade kat umah : 010-8910681.call sahaja,sms tidak dilayan..hehe..ni gambar depa :




sekian.wassalam.

Saturday, March 19, 2011

kotak maggi pon jadi

berberapa perubahan aku buat kat kotak maggi yang aku letak anak silkie yang aku beli semalam.mule-mule,bahagian depan die aku potong dan gantikan dengan sekeping perspex.kirenye sekarang da see thru la..canggih sungguh.hehe.pastu aku wat lubang-lubang udara kat tepi dinding kotak.last sekali,aku buh lampu.bia depa panas sket.usha gambar :

bahagian depan dah ganti dengan perspex

makanan dikais2,berterabur suda..

kotak maggi pon jadi..

say cheese~




sekian.wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...