Translator

Wednesday, January 5, 2011

ayam api-api a.k.a mutiara a.k.a guinea dowl

tu die 3 ekor ayam api-api @ ayam mutiara @ guinea fowl

ni la ayam api- api yang ada kat reban aku.lau tak silap aku la,seekor jantan dan dua betina.tu pon aku tak sure sangat.tapi aku rase betul la.sebab sekor tu bunyi chi-chi-chi (lebih kurang le) dan yang lagi dua ekor tu be-ek be-ek be-ek (lebih kurang camtu la bunyi die).diorang ni pon da dekat 7 bulan da lebih kurang.

asalnye diorang ni aku biarkan 'free-range' je.tapi semenjak dua menjak ni diorang rajen plak lompat pagar.dah lompat,tak reti nak masuk sendiri.pergh...jadi keje plak nak halau masuk.kebetulan ade satu reban ni baru siap.aku kurung diorang dalam ni..hehe..sementara tunggu silkie aku sampai.korang lepak la dalam tu dulu.

2 comments:

Dinara Agro Farm said...

Hehe samela kite.
Ayam ni memang kuat terbang sume tpt die nk g.
Ade skali tu naik sampai kt pokok kelapa pon ade.

cHickeNisme said...

tu la pasal..kuar dr kwsn reban.aym belanda pon ikut perangai diorang ni.ni bile diorang da kena kurung.xde plak ayam belanda lompat pgr.ish2..pengaruh x baek diorang ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...