Translator

Tuesday, May 24, 2011

sosej gulung

sebenarnya aku tak tau ape name yang paling sesuai tuk makanan ni, tapi kalo tengok, confirm tau nye la ape benda nya ni.. hehe.. selain dari sosej, boleh gak diganti dengan sardin. ikut la selera nak makan yang mana.

yang dah siap digoreng dan sedia dimakan.
sebelum balik semalam, saje je la buat sosej gulung ni. best woo makan sambil cicah sos.

bahan-bahan yang diperlukkan :
  • sosej ( bantai la nak brand ape, pastikan yang halal )
  • roti 
  • telur
  • garam
cara nak buat sangatla simple.

1. rebus sosej. nak biar die masak. jangan terlalu lama, nanti sosej kembang dan pecah, tak cantik. siap rebus, toskan.

2. amek roti, gelek dengan penggelek, kasi nipis dan padat.


3. ni la hasilnya :


4. da penyet, amek sebatang sosej, gulungkan je dengan roti tu. nak pastikan die lekat, sapukan air kosong kat hujung roti tu. mesti melekat nye la.


5. ulang la perkara yang sama, sampai abes semua sosej digulung dengan roti.


6. pecahkan telur, buh garam sikit. ni akan dibuat "coating" tuk sosej gulung. lumurkan telur rata ke setiap sosej gulung, pastu goreng.


7. da goreng, ni la hasilnye. sama ngan gambar mula-mula tu.


8. nak sedap, aku nye taste la, sos yang aku guna adalah gabungan 3 benda. sos cili, mayonis dan sos lada hitam. sedap memang sedap. tak caya try le. hehe..

sekian. wassalam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...