so, meh sini aku kongsi resepi nak wat lai chi kang yang "sebenar"..poyo sungguh..hehe.ni antara bahan2 yang digunakan.layan gambar dulu..
kurma merah kering |
gula kundur - da dipotong |
buah kembang semangkuk |
selasih |
white fungus |
rupe buah kembang semangkuk sebelum kembang |
buah mata kucing kering |
okeh.first,kite kena dapatkan bahan2 nak buat lai chi kang ni dulu.untuk pengetahuan,bahan2 ni sume paling mudah nak dapat kat kedai ubat cine.x caye cube cari.
- mata kucing kering
- kurma merah kering
- gula batu
- gula enau
- biji selasih
- buah kembang semangkuk
- buah pala
- kacang goreng
- nata de coco
- white fungus ( kulat putih )
- barli
- buah laici
- ape2 lagi yang dirasekan leh masuk..hehe
nak buat die senang je.
- mula2 kena rebus buah mata kucing kering dan buah kurma merah kering bersama-sama daun pandan.buah mata kucing ngan kurma tu boleh dipotong dua atau tiga ikut selera masing2.x nak potong pon x pe.
- jangan lupe masukkan barli sekali.
- sementara tunggu barli kembang,boleh la rendam buah kembang semangkuk dalam air panas.bile da kembang,buangkan kulit dan urat kasar yang ade kat buah tu.nak biarkan pon x pe.ikut selera.hehe..
- rendam gak biji selasih dalam air panas.rendam la kat mangkuk yang laen.
- rendam gak white fungus tu biar die kembang.agak2 da kembang,boleh la racik2 die jadi bahagian kecik.
- orait..bile barli da kembang,masukkan gula batu dan gula enau.kuantiti?ikut la sesedap rase.hehe..yang aku buat ni,gula batu segenggam,gula enau plak separuh.
- bila da cair gula enau ngan gula batu,kecikkan api.wat cam reneh sup la..masukkan white fungus,selasih dan buah kembang semangkuk dalam periuk tu.kacau la sampai serasi.dah tu padam le api.
- da siap da..hehe
- bile nak hidang,campur la buah pala,buah laici ,nata de coco dan kacang.tambah ais lau nak sejuk.sedap sket.hehe..
sedap..lau x sedap maknenye orang yang buat tu x de bakat la..hehe
selamat mencuba kepada sapa yang nak cube.. XP
till next time..
salam~
p/s : da jadi blog masakan plak ke?haha..nanti aku update sal ayam..hehe
4 comments:
that day buat roti canai.. now buat nasi lemak pulak.. memang boleh jadi blog masakan ni! :-D
suka lah..best tue dah le aku nie mmang suka sesangat lai chi kang nie
emm,,,gula kundur mcm mne pulak??
pergi je kedai, tanye gula kundur. :)
Post a Comment