Translator

Friday, August 13, 2010

incubator beraksi!

gompak x tajuk den?hehe..haghi ni incubator den stat digunokan.den buek ni bdasarkan apo yang den nengok kat tenet yo.cubo lah buek satu.cam bez je..haha..

bahan2:
-thermostat
-1 mentol 25 watt
-thermometer klinik
-wiring
-ice box

den btukang sesodap ghaso dan stolah den calibrate suhu eh,agak2 da spueh hati..den pon stat la percuboan den.5 biji tolo ayam.testing dlu.

jom usha incubator den~


-napo banyak lotak sletep?rahsia..haha..beginner nyo design.mulo2 nak buek untuk ventilation la konon.tp x jadi,tu yang kono tutup balik tu..mintak sapo2 yang otai boghi tunjuk ajar~ (^^)



-den lotak sbolah katil yo..hehe..da x do tompek laen nak lotak.kok kek umah leh yo lotak an kek dapo ko..yo la..awak dok hostel..haha..



-tu deh limo bijik tolo ayam tester den..mintak2 jadi la..noteh sumo eh.amiiinnn~


ni satu usoho den..budak baghu nak blaja..kalo salah mintak tunjuk an..(^^)

5 comments:

Anggerik Agro Farm said...

AAF - Tahniah atas usaha. anyway utk memudahkan monitoring suhu, sebaiknya guna digital thermometer yang boleh pasang display kat luar. yg klinikal untuk rujukan/perbandingan. tombol thermostat seeloknya juga diluar, mudah utk adjust suhu jika perlu. Klu nak suhu tidak berubah terlalu besar(4C), guna teknik saya, jadi 1.5-2C je.

arnab shoppe said...

layan projek ni.. aku pun nak try buat gak la.. huhu

Akmalhazwan said...

sila2.. =)

arnab shoppe said...

boleh ajar ke? yg kat atas tu tak berape paham la.. wiring die cemane? ank buat untuk burung puyuh ni..

Akmalhazwan said...

saya pon mula buat ni try and error je. sambungan wayar die tak rumit pon. cuma kena pastikan sambungan pada kaki thermostat yang betul. kalo tak, samada lampu tak menyala, atau tak padam.

maaf, kalau nak ajar dari zero memang susah sikit. ape kate bro cuba rujuk dulu : http://www.backyardchickens.com/chicken-coop-incubator.html

dapatkan pencerahan awal. laman web ni banyak kongsi step by step cara buat incubator sendiri. bro tengok dulu, agak-agak mane tak berapa clear, bro tanya.

saya tak pandai sangat sebenarnya, tapi mane yang boleh, saya cuba bantu. kita sama-sama belajar. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...